7 dermatoloških savjeta za njegu suhe kože

10/05/2023

Korana Marović

7 dermatoloških savjeta za njegu suhe kože

Osjećate li suhoću na licu? Primjećujete perutavost kože ili svrbež? Ponekad Vas čak i pecka, a uz to koža izgleda beživotno i sivo? U zimskim danima, suhi tip kože može dodatno postati i dehidriran. Iako suhoj koži ionako već prirodno nedostaje sebuma, ona nije pošteđena ni od gubitka vlage, a u tom slučaju, vrijeme je za hitno obnavljanje kožne barijere uz malo dodatne pravilne njege. Korisne savjete nudimo u nastavku.

NJEGA SUHE KOŽE TIJEKOM ZIME

1. SMANJITE VRIJEME PROVEDENO U TUŠU

Osobito tijekom hladnijih dana, teško je odoljeti dugom i vrućem tušu, no Vašoj koži to zapravo ne odgovara. Tijekom zime je potrebno skratiti vrijeme tuširanja i koristiti mlaku ili hladniju vodu pošto vruća voda dodatno isušuje kožu, pojačavajući gubitak prirodne masnoće s njene površine. Istuširajte se stoga mlakom vodom, ne duže od 10 minuta, odmah obrišite ručnikom te potom nanesite bogatu hranjivu kremu ili losion za njegu tijela.

2. KORISTITE SPF PROIZVODE TIJEKOM CIJELE GODINE

Činjenica da tijekom zime nosite više slojeva odjeće ne isključuje potrebu svakodnevne zaštite od sunca. Sunčeve zrake predstavljaju rizik i u hladnijim danima, mada se većina nas upravo tada najviše opusti i zaboravi na tu opasnost koja vreba s visina. Oštećenja nastala sunčevim zrakama praćena su i isušivanjem kože, zato obavezno svakodnevno nanesite prikladni SPF proizvod s visokim stupnjem zaštite (SPF 30 ili više).

3. NJEŽNO ČISTITE KOŽU

Kao i kod tuširanja, najbolje je koristiti mlaku vodu za umivanje. Uz to, pažljivo birajte proizvode koje koristite za čišćenje, eksfoliranje i toniranje lica, kao i za skidanje šminke, a posebno izbjegavajte one koji sadrže alkohol ili sulfate jer bi mogli dodatno isušiti Vašu kožu.

4. REDOVITO EKSFOLIRAJTE LICE

Ni najbolja krema Vam neće moći pomoći ako ne uklonite sloj odumrlih stanica koje samo "sjede" na površini kože i otežavaju blagotvorno djelovanje samog proizvoda. Zbog suhog zraka i hladne klime, prirodni proces eksfolijacije je usporen, što dovodi do zatezanja i osjetljivosti kože. Iz tog razloga, koristite nježni piling 2-3 puta tjedno za bolje upijanje seruma i krema te neodoljiv osjećaj meke kože.

5. HIDRIRAJTE SE!

Dobra je ideja piti više vode ili unositi ju prehranom, no ne očekujte da će Vam samo to pomoći s njegom i hidriranjem kože. Iako pijenje dovoljne dnevne količine vode može pomoći dehidriranoj koži, to nije toliko zamjetno i ultimativno rješenje. Za vidljive rezultate i na samoj koži, koristite prikladnu hidratizirajuću kremu ili serum.

Duo za regeneraciju i hidrataciju kože - Hydra Boost Duo

Isprobajte inovativnu hrvatsku prirodnu kozmetiku sa sastojcima iz Jadranskog mora, morskim kolagenom i algama, za dubinsku hidrataciju, revitalizaciju i prirodnu ljepotu. Saznajte više o ovom najprodavanijem DUO paketu koji je snižen za 20%.

6. REGULIRAJTE KOLIČINU VLAGE U VAŠEM DOMU

Grijalice koje rade 0-24 h i hladni vanjski zrak loša su kombinacija za Vašu kožu jer unatoč ugodnoj temperaturi, grijanje isušuje zrak u prostorijama u kojima boravimo, a to ostavlja traga i na našoj koži. Ulaganje u dobar ovlaživač se definitivno isplati jer je kvalitetan zrak u zatvorenom prostoru nužan za održavanje uravnotežene i zdrave kože, a blagotvorno djeluje i na opće stanje našeg organizma te čak omogućava i mirniji san.

7. UVEDITE LAGANE PROMJENE U VAŠU RUTINU NJEGE

Koristite li obično retinol i AHA kiseline, savjetujemo Vam da ih zasad ostavite postrani dok ne dovedete kožu u prirodni balans. Umjesto toga, posegnite za uljem kao dodatnim slojem njege nakon hidratantne kreme. Ukoliko želite pružiti svojoj koži kvalitetan anti-age tretman i regeneraciju u jednom, predlažemo osebujno ulje kao savršen dodatak svačijoj zimskoj rutini njege - L'ADRIA Rejuvenating oil.

Anti-age DUO

Saznajte i Vi zašto je L'ADRIA Anti-age DUO nenadmašan u njezi suhe i osjetljive kože, a od sada i po 20% nižoj cijeni.