7 savjeta kako se riješiti prištića na licu

10/05/2023

Korana Marović

7 savjeta kako se riješiti prištića na licu

Nekoć su akne bile rezervirane samo za srednjoškolce, a danas su rastući problem među populacijom 25+. Iako akne nisu neizlječive, mogu imati ozbiljne posljedice na društvene odnose i na samopouzdanje.

Dokazano je kako akne mogu narušiti ne samo vaša prijateljstva, već i radni odnos. Ipak, treba imati na umu da su akne privremena stvar ida je potrebno puno strpljenja dok se u potpunosti ne dovedu pod kontrolu.

U nastavku nudimo 7 savjeta kako se riješiti prištića na licu.

ZAŠTO DOBIVAMO AKNE?

  • Kao posljedica trganja/čupanja folikule dlake
  • Kao posljedica fluktuacija hormona koje dovode do jačeg lučenja sebuma
  • Kao posljedica bakterijske zaraze bakterijom koja uzrokuje akne

Akne se mogu manifestirati kao potkožni prištići i prištići s gnojnom glavom, no u njih računamo i otvorene (mitesere) i zatvorene komedone.

KOJE SU VRSTE AKNI?

  • Pustule i papule

Prištić je zatvorena pora koja se inficirala. Infekcija stvori gnojni bijeli ili žuti čep na površini zahvaćene pore ili duboko u koži, a koža oko prištića postaje upaljena, crvena i osjetljiva.

Također, nekada zatvorena pora može postati toliko upaljena da eksplodira – radi čega „zarazi“ i zdravo područje kože, a na mjestu postojeće začepljene pore nerijetko nastane i duplo veći prištić

Pustulama nazivamo prištiće s gnojnim glavama, koje su meke na dodir, a papulama tvrde prištiće koji mogu biti i duboko potkožni – specifični su po tome što ih naprosto ne možete istisnuti u potpunosti.

  • Zatvoreni komedoni

Komedoni su tipovi akni koji se ne upale. Nastaju kada miks mrtvih stanica kože, bakterija i sebuma stvori čvrsti čep na površini kože. Izgledaju poput prištića, no nemaju gnojnu „glavu“ i koža oko njih nije crvena ili upaljena.

  • Otvoreni komedoni/miteseri

Ni otvoreni komedoni, poznatiji kao miteseri, nisu upaljeni tip akne. Nastaju kad se čep od mrtvih stanica kože, znoja, sebuma, šminke i sličnog stvori u pori koja je blizu površine kože. Kako vršak ove akne ostaje otvoren, oksidacijom s vremenom postane tamne boje – iako je unutrašnjost većinom bijela!

  • Nodule i ciste

Najveći oblik infekcije začepljene pore su nodule. One su duboko u koži i mogu biti vrlo upaljene, osjetljive i bolne. Ciste su veličine nodula, ali mekše na dodir i ispunjene gnojem. Ovaj oblik akni spada u najteže kliničke oblike koji nerijetko ostavljaju ožiljke.

Kako riješiti problem akni?

Bitna je prilagodba životnog stila koliko i odabiranje kvalitetnih proizvoda koji će balansirati lučenje sebuma, dubinski čistiti pore, djelovati antibakterijski alii protuupalno.

  1. Održavajte lice čistim i ne dirajte ga prljavim rukama

Perite lice jednom do dvaput dnevno (maksimalno!) s nježnim čistačem za lice koristite li jake proizvode protiv akni.

Ako ste se odlučili za nježniji pristup i u rutini nemate više od jednog proizvoda s kiselinama, retinoidima ili sličnim sastojcima za suzbijanje bubuljica – birajte čistač za lice s aktivnim tvarima koje će pomoći suzbiti akne, poput gela za čišćenje lica L’ADRIA Purifying cleanser.

Također, probajte se odviknuti od diranja lica rukama – posebice kada nisu sasvim čiste.

 

Purifying Cleanser - Gel za čišćenje lica
  1. Održavajte kosu čistom

Iako to često zanemarujemo, prljava kosa na osjetljivom i reaktivnom licu može potaknuti nove upale. Posebice lako dobijemo prištiće ako imamo šiške. Također, pripazite na styling proizvode koje aplicirate na kosu ako je često nosite puštenom – i oni mogu izazvati iritaciju.

  1. Operite lice nakon vježbanja

Znoj odgovara bakterijama koje stvaraju akne, upravo zato nakon svakog treninga umijte lice i nanesite laganu hidrataciju, poput spreja za njegu lica L’ADRIA Restorative mist.

Restorative Mist - Sprej za njegu lica
  1. Koristite kreme i SPF-ove za reaktivnu/problematičnu kožu

Proizvodi namijenjeni koži sklonoj upalama prilagođene su formule koja istovremeno hidrira, smiruje i sprječava nove upale. Proizvodi s predznakom nekomedogeno mogu pomoći u izboru jer garantiraju da ne čepe pore.

Nikada ne nanosite proizvode za lice i tijelo u jednom, jer češće izazivaju reakcije na osjetljivim kožama.

  1. Koristite šminku na bazi vode i bez ulja

Šminka na bazi ulja kod problematičnih koža može ubrzano začepiti pore, a pritom i nema dugotrajnost koju najčešće tražimo od baznih proizvoda. Šminka na bazi vode ne čepi pore, lagane je teksture i prilagodljiva.

Alternativa je šminka na bazi silikona jer će dati najveću dugotrajnost ili šminka na bazi minerala koja ne čepi pore i smiruje ten.

  1. Ne ističite prištiće

Istiskivanje prištića može djelovati opuštajuće i kao da će prije riješiti problem – no u stvari ga prolongira – tako riskirate širenje upale i ožiljke.

  1. Redovito mijenjajte ručnike i posteljinu

Zlatno pravilo je mijenjati jastučnicu i ručnik svaka tri dana, a posteljinu svakih tjedan dana. Znoj, prašina, dlake od kućnih ljubimaca i mrtve stanice kože na jastučnici mogu napraviti kompletan kaos na licu – pa ih je bolje što prije baciti u pranje!

ZAKLJUČAK: POTRAŽITE I STRUČNU POMOĆ!

Iako ponekad volimo o koži i kožnim problemima brinuti sami – posebice ako smo se opekli s doktorima u prošlosti – najteže oblike aktivnih akni pravilno mogu izliječiti samo dermatolozi i kozmetičari.

Uz mehanička čišćenja, antibakterijske tretmane i slično, pripisat će adekvatne proizvode za suzbijanje bakterija koje uzrokuju akne i za pravilno liječenje, što se ne može odraditi samo koristeći kozmetiku dostupnu u drogerijama.