7 učinkovitih načina rješavanja podočnjaka

12/05/2023

Korana Marović

7 učinkovitih načina rješavanja podočnjaka

Život je pun neisplaniranih, iznenadnih i neizbježnih ishoda ili situacija. No, ima ishoda na koje možemo utjecati, poput toga hoćemo li skinuti šminku prije spavanja, nanijeti SPF čak i kada snijeg pada, otići spavati ranije umjesto pogledati cijelu sezonu najdraže serije na Netflixu i slično.

Kada pričamo o rutini njege, često pričamo o hidrataciji, masnoj T zoni, izraženim porama, prištićima, no najmanje se priča o okoloočnom području.

Vaše okoloočno područje traži jednaku količinu njege kao i ostatak vašeg lica te ako ste se ikad zapitali zašto imate natečene oči, suho okoloočno područje ili izražene podočnjake, nastavite čitati.

ŠTO UZROKUJE VREĆICE ISPOD OČIJU?

Postoji nekoliko razloga zašto ljudi imaju natečene oči, uključujući:

• Alergije - začepljenost i upala uzrokovana alergijama ponekad mogu pogoršati natečenost ispod očiju

• Dijeta s visokim udjelom soli - konzumiranje puno slane hrane uzrokuje zadržavanje vode i dovodi do oticanja

• Genetika

• Medicinska stanja - neka zdravstvena stanja poput problema sa štitnjačom mogu uzrokovati oticanje očiju

• Prirodni proces starenja - gubitak čvrstoće kože i mišića događa se kako starite

STARENJE JE NEIZBJEŽNO

Da budemo iskreni, čak i ako ste život proveli konstantno i što pažljivije njegujući svoju kožu, starenje kao i znakovi starenja su neizbježni– a to uključuje i dolazak nekog oblika podočnjaka.

S vremenom koža prirodno gubi kolagen i postaje sve tanja te bez obzira na to kakvu kožu imate ili koliko dobre navike ste stekli, vene će se neizbježno početi nazirati kroz tanku kožu oko očiju.

Kao što već znamo, izlaganje suncu ubrzava proces razgradnje kolagena, stoga je vaše najbolje oružje protiv podočnjaka disciplinirana i dosljedna navika nanošenja kreme za sunčanje, uključujući i nošenje sunčanih naočala – što manje škiljenja, manje linija!

Također, starenjem se koža sve više opušta i pada te postaje sve sklonija nastajanju bora. Kada pričamo o okoloočnom području, mišići i tkivo oko oka – oslabe kroz vrijeme i pridodaju tzv. vrećastom izgledu očiju.

Spomenuto slabljenje, omogućuje masnoći koja okružuje oko da se ispupči i stvori izgled mjehurića.

UTJEČE LI GENETIKA NA IZGLED PODOČNJAKA?

Nadalje, ni najbolje navike ne mogu promijeniti vaše gene. Genetika je najveća odrednica kakvu ćemo kožu imati i kako ćemo izgledati kako starimo.

Oni od vas koji su naslijedili svijetlu ili tanku kožu, imaju tendenciju da se ispod krugova kapilarice i podočnjaci vide lakše nego drugima.

Zato što se ondje nakuplja sve više i više krvi te vaše se osjetljive kapilare počinju istezati i naprezati pod težinom - što dovodi do većeg curenja i nakupljanja krvi i na kraju još tamnijih podočnjaka.

No, za druge, podočnjaci nisu uzrokovani starenjem, sunčanjem ili genetikom. Ponekad je to jednostavno pitanje alergije.

Cjelogodišnje alergije poput onih na prašinu, plijesan ili sezonske alergije s kojima se mnogi od nas susreću u proljeće - pokreću oslobađanje histamina koji izaziva upalnu reakciju.

KAKO SMANJITI PODOČNJAKE I NJEGOVATI OKOLOOČNO PODRUČJE?

Postoje različiti pristupi smanjenju natečenosti ispod očiju, ovisno o njegovom uzroku. Tretmani kod kuće mogu privremeno smanjiti donje kapke koji su ponekad natečeni zbog nakupljanja tekućine u području ispod očiju.

Ipak, kozmetika ne može učiniti čuda.

U nastavku navodimo načine kojima možete raditi na vašem okoloočnom području. No, nemojte zaboraviti da morate biti strpljivi i dosljedni kada isprobavate novu rutinu. Slijedite rutinu svaki dan tijekom 4 do 6 tjedana.

Ako nakon tog vremena još uvijek ne vidite željene rezultate, prijeđite na sljedeću praksu i provjerite djeluje li to bolje na smanjenje tamnih podočnjaka i krugova.

1. Hladni oblozi

Hlađenje okoloočnog područja smanjuje upalu i oteklinu time što smanjuje protok krvi. Možete staviti bilo što hladno, kao što je vrećica leda, smrznuta vrećica povrća, ohlađene kriške krastavca ili ohlađene žlice, na zatvorene oči na nekoliko minuta.

Fantastičan odabir su i L’ADRIA Eye patches, biorazgradivi jastučići za podočnjake koji daju efekt hlađenja, a ne mogu izazvati ozebline.

2. Kofein

Kofein je vazokonstriktor, što znači da sužava krvne žile. Upravo zato i L’ADRIA Eye patches sadrže kofein, kako on dokazano smanjuje natečenosti ispod očiju. Također, možete pokušati staviti ohlađene vrećice crnog čaja na kapke – trebao bi pomoći.

3. Smanjite unos soli i pijte više vode

Voda, kada je popijete, u vašem tijelu kreće od mjesta s najviše vode do onih s najmanje. Dijelovi vašeg tijela koji imaju malo natrija (soli) sadrže više vode, dok dijelovi vašeg tijela s više natrija sadrže manje vode te kada vaše tijelo nema dovoljno vode.

Ali ima previše soli, možete izgledati i osjećati se napuhano.

Koža oko očiju posebno je tanka i osjetljiva na dehidraciju. Kada pojedete slan obrok, ali ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo će doslovno "izgledati" dehidrirano – primjerice crvene i natečene oči.

Dakle, ako planirate uživati u slanom obroku, ublažite učinke s puno vode.

Sol dehidrira, ali ništa ne dehidrira kao alkohol. Kad god je to moguće, držite se najviše dva pića, pijte puno vode prije spavanja i nanesite noćnu kremu ili jaku hidratantnu kremu oko očiju nakon noćnog izlaska.

Također, namirnice poput mrkve, paprika, ananasa kao i namirnice bogate vitaminom C djeluju protuupalno i pomažu s problemima napuhanosti.

4. Spavajte 8 sati

Ništa ne uklanja podočnjake kao punih 8 sati sna! No spavanje na boku ili na trbuhu dopušta gravitaciji da učini svoj posao, što znači da vam se tekućina može nakupiti ispod očiju, zato pokušajte spavati na leđima s dodatnim jastukom ispod glave.

Odmor je općenito važan jer ćete smanjiti razinu stresa, a time i razinu kortizola, što u konačnici pomaže u sprječavanju podočnjaka. Odmor ne samo da vašem umu daje vremena da se regenerira i pomladi, već isto čini i vašem tijelu.

Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte smanjiti gledanje u ekran prije spavanja i brojne prirodne lijekove koji pomažu sa spavanjem.

5. Vježbanje i meditacija

Redovita tjelovježba pospješuje cirkulaciju, dovodi do protoka krvi što pruža prokrvljeniji tj. mladolikiji ten. Štoviše, svakodnevno otpuštanje endorfina u vaš krvotok štiti od depresije i tjeskobe, čineći vas sretnijim i smirenijom osobom.

Također, meditacija nakon treninga, prije spavanja ili prilikom dizanja, dodatno pomaže vam opustiti misli i pravilno započeti ili završiti dan. Meditirati se može i u obliku joge ili par minuta tišine i odmora nakon treninga.

6. Nanosite hidratantnu kremu za okoloočno područje

Ne zaboravite najosnovniju dobru naviku - nanositi hidratantnu kremu dva puta dnevno. Mnogi vole koristiti retinoidne kreme za područje oko očiju, no one mogu i dodatno isušiti ovo osjetljivo područje. Zato predlažemo hidratantnu kremu s anti aging benefitima, poput L’ADRIA Eye cream.

Ova krema nahranit će i hidrirati okoloočno područje, postepeno ga pomlađivati smanjujući borice, a istovremeno je i odlična podloga za šminku.

Još jedna od metoda jest limfna drenaža u obliku masaže gua sha kamenom. Fokusirajte se na kretanje prema gore i prema van kako bi se potaknulo kretanje limfe.

Druga opcija je uvijek popularan valjak od žada koji pomaže u poboljšanju limfne drenaže. Ispravan način korištenja valjka je da se nježno kotrljate prema nosu, a ne dalje od njega.

Također, možete valjak prvo staviti u hladnjak. Slično kao stavljanje leda na modricu kako bi se oteklina smanjila, hladan valjak, gua sha kamen neophodan je za zatezanje podočnjaka.

7. Ispravno uklonite šminku

Nemojte ići na spavanje sa šminkom i ne trljajte maskaru i olovku za oči. Važno je biti što nježniji s okoloočnim područjem. Šminku uklonite čistačem idealnim za vaš tip kože te operite toplom ili mlakom vodom.

Prevruća voda djeluje kao uzročnik upale i samo će vaše oči učiniti crvenijima i natečenijima.

ZAKLJUČAK

Njega okoloočnoga područja je iznimno bitna, no na nju itekako utječe ne samo genetika nego i vaš životni stil. Za zaglađen izgled ovog osjetljivog područja, kao i za odmoran pogled, treba biti discipliniran - kako u životu, tako i u rutini njege.